Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка PixabayГрузия, която организира транзитен център на международното летище

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка PixabayГрузия, която организира транзитен център на международното летище
Коментари Харесай

Повече от 2,5 хиляди души бяха евакуирани от Афганистан през Грузия

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Снимка Pixabay

Грузия, която провежда директен център на интернационалното летище Тбилиси, взе участие в евакуацията на повече от 2500 души от Афганистан. Това оповестиха в четвъртък от пресслужбата на грузинското външно министерство.

„ Министерството на външните работи, Министерството на защитата и Правителствената администрация дружно съумяха безвредно да изтеглят грузински жители от Афганистан. В същото време по време на филантропичната задача Грузия пое ролята на директен център и съумя да изтегля повече от 2500 души от Афганистан през Тбилиси “, се оповестява.
Вицепремиерът, външен министър на Грузия Дейвид Залкалиани благодари на чиновниците на неговия отдел за свършената работа по евакуацията на хора от Афганистан, добави външното министерство на републиката.

На 26 август грузинските управляващи оповестиха, че са разположили военнотранспортни самолети на НАТО на територията на интернационалното летище Тбилиси, които летят до Кабул за евакуация на хора или за други филантропични цели. Близо до летището е основан районен директен център с присъединяване на грузински, норвежки и шведски военни. Освен това там беше ситуиран пункт за първа помощ.
Служители на огромни интернационалните организации - Международния валутен фонд, Азиатската банка за развиване, Световната банка, Международния републикански институт на Съединени американски щати и Националния фонд за народна власт - също бяха евакуирани от Афганистан през Грузия.

На 14 април президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи решението си да приключи интервенцията в Афганистан. След това радикалното придвижване " Талибан " (забранено в Руската федерация) стартира огромна интервенция за определяне на надзор над страната и на 15 август влезе в Кабул без пердах. Афганистанският президент Ашраф Гани напусна страната. Вицепрезидентът на републиката Амрула Салех се разгласи и. О. държавен глава и прикани за въоръжена опозиция, водена от Ахмад Масуд, наследник на полевия пълководец Ахмад Шах Масуд (1953-2001), в провинция Панджшир. Западните страни до 31 август приключиха евакуацията на своите жители и афганистанците, които им помогнаха от републиката.
 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР